Wybór wśród kaw - Dobra kawa

włoska kawa do biura

Wokół kawy

Kawa włoska to niewątpliwie artykuł, który znajdzie swoich zwolenników i u nas. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ Polscy piją już stosunkowo dużo kawy. Nie wyprzedzamy jeszcze Włochów czy Niemców, ale chyba już nam do nich niedaleko. Na pewno przycz

Wybór wśród kaw - Dobra kawa włoska kawa do biura
yniają się do tego różnej maści ekspresy do kawy. Jeśli przejrzelibyśmy oferty sklepowe, okazałoby się, że nawet najbardziej wymagający klienci znaleźliby taki ekspres, o jaki komuś faktycznie chodzi. Jedni kupują więc nadal ekspresy przelewowe, inni natomiast idą w stronę ekspresów ciśnieniowych. I jeden, i drugi wybór jest doby, bo przecież każdy z nas jest inni i posiada inne upodobania i preferencje. Są też tacy kawosze, którzy piją kawę z klasycznej włoskiej kafeterki.
Smakosze kawy twierdzą, że najlepsza jest kawa włoska. Coś w tym na pewno jest, bo Włosi znani są w świecie jako specjaliści w tej materii. Najlepiej więc przekonać się o tym samemu, odwiedzając ojczyznę Dantego i Petrarki. Dodajmy jeszcze do tego, że Włosi piją kawę praktycznie przez cały dzień, nie wyłączając wieczoru. Najczęściej jest to espresso, które błyskawicznie stawia na nogi.


Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej

Kiedy jesteśmy zmęczeni, senni i pozbawieni sił do pracy i zależy nam na szybkim zastrzyku energii, zazwyczaj sięgamy po kawę. Jest ona smaczna, zdrowa (w umiarkowanych ilościach) i szybka w przygotowaniu. Ważne jest to, że sposoby jej przyrządzenia nie ograniczają się do jednej opcji. Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej, co sprowadza się zalania ziarenek i poczekania, aż się rozpuszczą. Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników, ale ma też równie wielu przeciwników, którzy twierdzą, że taka kawa pozbawiona jest walorów smakowych i nie powinno się jej stawiać na równi z prawdziwą kawą. A jeśli mowa o prawdziwej kawie, od razu przychodzi na myśl kawa włoska. Słynie ona z wyjątkowego smaku i aromatu, szczególnie po odpowiednim przyrządzeniu. Zmielone ziarna można oczywiście po prostu zalać gorącą wodą lub użyć do zaparzenia urządzenia typu French press, ale zdecydowanie najlepszym wyjściem są ekspresy do kawy. W dobrej jakości ekspresie będziemy w stanie przyrządzić latte, espresso, cappuccino czy americano. Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie smakowała każdemu, nawet wyrafinowanym smakoszom tego napoju.


Okazuje się że na naszym rynku

Ekspresy do kawy oraz kawa włoska to artykuły, jakie znaleźć możemy na pewno w dobrych sklepach. Takowe funkcjonują zarówno w realu, jak i w internecie. Tym samym więc smakosze kawy mają realne szanse na to, żeby zaspokoić swoje potrzeby w tym względzie. Bardzo dobrze, że kawa włoska dostępna jest u nas, bo trudno byłoby po nią jeździć do Italii. Aczkolwiek nie ma przeciwwskazań, żeby pojechać np. na wakacje do Włoch i na miejscu móc delektować się tym aromatycznym napojem.
A skoro już przy kawie jesteśmy, omówmy jeszcze ekspresy do kawy. Okazuje się, że na naszym rynku mamy prawdziwe ich zatrzęsienie, więc kupujący mogą wybierać do woli. Nawet najbardziej wymagający klienci znajdą taki sprzęt, o jaki komuś faktycznie chodzi. Nie odpowiemy oczywiście na pytanie, jaki typ ekspresu jest najlepszy, bo każdy z nas ma inne potrzeby w tej materii. Jedni kupują nadal ekspresy przelewowe, bo uważają, że kawa z nich jest najlepsza. Inni z kolei stawiają na ekspresy ciśnieniowe. Są też i tacy, którzy parzą kawę w klasycznych włoskich kafeterkach. Nie brakuje też osób, które pijają słynną kawę "po turecku" i to jeszcze koniecznie ze szklanki.


Jest to napój który pozwoli się

W nowoczesnym świecie jesteśmy codziennie narażeni na potężną dawkę stresu. Szczególnie jest to widoczne w naszym życiu zawodowym. Wykonując odpowiedzialne zajęcia coraz częściej zapominamy o zapewnieniu sobie odrobiny relaksu. Oczywiście w pracy raczej na taki relaks nie możemy sobie raczej pozwolić. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zafundować sobie jego namiastkę. Pomocna jest tutaj dobra kawa. Jest to napój, który pozwoli się na moment rozluźnić i nacieszyć się aromatem. Dlatego w każdym szanującym się miejscu pracy znajdziemy ekspresy do kawy. Podczas przerw śniadaniowych i obiadowych maszyny te są ustawicznie oblegane przez miłośników tego napoju. Laicy twierdzą, że wszystkie kawy smakują tak samo. Jednak nie jest to prawda. Szczególnie pozytywnie na tle innych kaw wyróżnia się kawa włoska. Spożywanie kawy jest bardzo popularne w słonecznej Italii, dlatego też kawy pochodzące z tamtego rejonu potrafią pozytywnie zadziwić. Każdy, kto nie był miłośnikiem kawy do tej pory powinien wybrać się do sklepu i nabyć prawdziwą włoską kawę. Jest to gwarancja, że zostanie miłośnikiem tego napoju na długo.


Już kilka łyków smolistego naparu poprawia

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.



© 2019 http://dobra-kawa.nowoczesnakosmetologia.edu.pl/